Westerveldse Energiecoach

In de zomer van 2019 is de Energie Coöperatie Westerveld (EC/W) met het college van de gemeente Westerveld een plan overeengekomen om energiecoaches in te zetten in de gemeente Westerveld.

De opleiding en inzet van energiecoaches is een initiatief van EC/W om inwoners van Westerveld te helpen met het verduurzamen van hun woning.

In oktober 2019 hebben 10 energiecoaches hun opleidingscertificaat ontvangen uit handen van de wethouder Henk Doeven. In 2021 zijn nog twee coaches opgeleid en hebben zich ook nieuwe coaches gemeld. Het aantal coaches blijft nu op tien.

In 2020 werd de eerste warmtecamera aangeschaft en in 2021 werd de tweede camera in gebruik genomen. In september 2022 waren 140 energiescans uitgevoerd en nog eens 40 warmtescans.

Een energiecoach geeft geen advies,
maar wijst de weg

De Energiecoaches gaan de inwoners van de gemeente Westerveld de weg wijzen naar het verduurzamen van hun woning. Vanuit de gemeente Westerveld wordt dit initiatief ondersteund omdat het bijdraagt aan een duurzamer Westerveld en omdat de coaches die ingezet worden ook uit de gemeente Westerveld komen. Zo wordt het een energieadvies voor en door mensen uit onze mooie gemeente’, aldus wethouder Doeven.

Als je weet wat je verbruikt, weet je ook wat je kunt besparen

Op aanvraag brengt de energiecoach een bezoek aan de woning en gaat hij samen met de bewoner ‘aan de keukentafel’ aan de slag. De energiecoach maakt een uitgebreid overzicht van laagdrempelige maatregelen waar de bewoner zelf mee aan de slag kan gaan– de zogenaamde verkennende energiescan. De woningschil (isolatie), huishoudelijke apparaten en verlichting (verbruik en instelling) en gedrag (douchetijd) komen daarbij aan de orde.

De Energiecoach heeft zich op andere plaatsen in Nederland al bewezen. We hebben hoge verwachtingen ten aanzien van de bijdrage die dit kan geven in de samenleving zowel wat betreft de besparingen op de energierekening, maar ook wat betreft een beter bewustzijn van het energieverbruik. We gaan er van uit dat na een ronde van laagdrempelige maatregelen, mensen zich beter kunnen oriënteren op meer drastische maatregelen in hun woning.’

Aanvraag

Vraag nu een woningbezoek door een energiecoach: klik hier.

Vragen

Zijn er nog vragen neem deze dan op in een e-mail aan info@ecwesterveld.nl met contact gegevens (telefoon). Wij beantwoorden dan de e-mail of bellen je even.