Warmte scan

Warmtecamera – Uitleg en Aanvraag

Stel u heeft met een energiecoach een verkennende energiescan gemaakt van uw woning. Er zijn daarbij diverse gebreken geïdentificeerd met betrekking tot isolatie en dubbelglas.  De energiecoach heeft met zijn infraroodthermometer vastgesteld dat er enkele koude plekken in de wanden voorkomen en ook dat het dubbelglas beter zou kunnen.

Voordat u geld gaat uitgeven wilt u meer weten van de warmtelekken in uw woning.  Dat is het moment dat een warmtecamera u kan helpen.
We geven een voorbeeld:

Hieronder ziet u een opname van openslaande terrasdeuren met daarboven het dak. De opname is gemaakt in de vroege ochtend bij nachtvorst. De woning was verwarmd tot ca 19 C (graden Celcius).  We zien rechts in beeld een temperatuur-kleurschaal die loopt van -7,7 tot 10,8 C. De camera stelt deze schaal zelf in op basis van de in het beeld waargenomen temperaturen.  We zien dat het dak donkerblauw is, de kleur die overeenstemt met de laagste temperatuur van de schaal, -6,7 C. Er is kennelijk een goede dakisolatie want als er warmtelekken in het dak zouden zijn, dan zou de dak-temperatuur natuurlijk hoger moeten zijn en zou de kleur afwijken naar rood of geel.  Heel anders is dat bij de deuren. We zien in het beeldcentrum met de cirkel, dat gericht is op een glaslat een temperatuur van +6,7 C (in linkerbovenhoek wordt de centrum temperatuur aangegeven).  Om aan de buitenzijde van de woning een temperatuur te meten die 13,4 C hoger is dan de buitenlucht, moet er wel sprake zijn van een ernstig warmtelek. We zien ook dat al het houtwerk van de deuren en glaslatten rood is en we kunnen dus vaststellen dat er sprake is van een ernstig warmte lek. Gelukkig is het ‘rode’ oppervlak beperkt in grootte. Het glas zelf, dubbelglas geïnstalleerd in 1992, kleurt groen en dat is al veel kouder en dus beter isolerend dan het hout eromheen. Linksboven langs het kozijn zien we een witte kleur. Vrij zeker is daar een slechte tochtstrip want dat is de warmste plek die we op de foto zien.

 

De eigenaar van deze woning heeft een serie foto’s gemaakt van de woning, ook van een nieuwe geïsoleerde glaswand met HR++ glas. Daar waren de temperaturen aan buitenzijde maar 2 -3 graden C hoger dan de buitenlucht temperatuur.    Het zal duidelijk zijn dat de slecht geïsoleerde terrasdeuren op de lijst voor vervanging zijn geplaatst.

Maar voordat het zover is, zijn wel nog even de lekkende afdichtingen langs de deuren (rood-witte kleur) met tape dicht gezet.

 

Hier ziet u een stalraampje met enkel glas. Ditmaal is de foto van binnenzijde van de woning genomen.  De oppervlaktetemperatuur van het glas is 5 graden onder de ruimte temperatuur van 12,3 C.   Een warmtelek dus!  De gietijzeren rand om de raampjes werkt als een extra koudebrug (warmtelek).
Woont u in een boerderijwoning? Hoeveel van die warmte-lekkende stalraampjes heeft u?
Diverse bewoners hebben elegante oplossingen gevonden om stalraampjes. Vraag ook eens bij uw glaszetter.

Er zijn veel voorbeelden van de bijdrage die een warmtecamera heeft geleverd bij het vaststellen van maatregelen. Of, het vermijden van onnodige maatregelen.  Zo is er het voorbeeld dat een dure vloerisolatie werd afgeblazen omdat na inspectie met de warmtecamera het warmteverlies (isolatie winst) helemaal niet zo groot bleek te zijn als werd verondersteld.  Ook kan een isolatie project gecontroleerd worden op kwaliteit van uitvoering – plaatsen waar de isolatie niet aansluit worden onmiddellijk zichtbaar op de warmte opnamen.

Warmtescan van uw woning

De EC/W voorziet in de camera en een cameracoach. U gaat samen met de cameracoach de woning door om plekken te zoeken die actie vereisen en waar een opnamen gemaakt wordt. De opnamen worden in een rapport geplaatst en van tekst voorzien, in samenwerking met U als bewoner. U krijgt geen commercieel advies!  U neemt deel in een activiteit waardoor u inzicht krijgt in de isolatie van uw woning.  

De aanvraag

Een warmtescan van een woning is bewerkelijk en om de hoeveelheid werk en opnames te beperken tot wat noodzakelijk is het noodzakelijk om al een beeld te hebben van energieverbruik en mogelijke gebreken.   Daarom geven wij voorrang voor gebruik van de warmtecamera aan aanvragers die al een (gratis) energiescan hebben laten maken. 

Verder wordt een kleine bijdrage gevraagd van Euro 25,- incl. BTW.  Hiermee worden kosten gedekt waaronder de afschrijvingskosten voor de camera. Wij gaan ervanuit dat de terugverdientijd van dit bedragje heel kort is als u tot weloverwogen maatregelen overgaat. De betaling dient ontvangen te zijn voordat de scan plaatsvindt. We rekenen op uw begrip hiervoor.

Aanvragen

Doe uw aanvraag via de pagina aanvraag energiecoach.